Quiche zainspirowany plackiem przygotowanym na koronację Karola III. Zamiast bobu wykorzystałam cukinię oraz masło do wykonania ciasta. W oryginale użyty był tylko smalec. Można je modyfikować na wiele sposobów. To doskonałe danie na letnie pikniki, spotkania z przyjaciólmi w plenerze i w domu. Smakuje znakomicie na ciepło i na zimno.
Oryginalne wykonanie quiche’u koronacyjnego można znależć na stronie: https://www.royal.uk/the-coronation-quiche
Składniki
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 25 g schłodzonego masła
- 25 g smalcu (nadaje kruchości ciastu)
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 200g szpinaku
- 1 mała cukinia
- 10 dag sera cheddar
- 2 jajka
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka estragonu
- sól
- pieprz
Krok po kroku
1
Z przesianej mąki, soli, masła i smalcu wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj schłodzoną wodę.
2
Wyrobione ciasto schłódź w lodówce 30 minut. W tym czasie cukinie pokrój na talarki i uduś na dwóch łyżkach oliwy przez 10 minut. Potem odstaw ją do ostudzenia.
3
Umyty szpinak wrzuc do gotującej wody na 30 sekund, po czym opłucz zimną wodą, odciśnij i posiekaj.
4
Ubij jajka, jogurt, zioła, sól i pieprz. Cheddar zetrzyj na tarce.
5
Formę do tarty posmaruj masłem. Wyjęte ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 5 mm i wyłóż nim formę do ciasta. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż grochem lub ryżem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a następnie wstaw do niego ciasto na około 15-20 minut.
6
Wyjmij ciasto z piekarnika. Zdejmij obciążenia. Posyp połową startego sera, rozłóż na nim szpinak i cukinię. Zalej masą jajeczną i posyp resztą startego sera. Wstaw do piekarnika na kolejne 25 minut. Piecz do zezłocenia.
Król Karol III jest znany jako gorący zwolennik ekologicznych produktów i zbilansowanych, warzywnych potraw. Kładzie nacisk na sezonowe, świeże i organiczne składniki w swojej diecie. Wybór kiszu jako oficjalnego dania koronacyjnego wpisuje się więc idealnie w kulinarne zamiłowania króla.
0 komentarzy